Politiekids Arnhem

LerenVeiligheid in Malburgen

In Malburgen worden ruim twintig kinderen opgeleid tot Politiekid Arnhem. Het gaat om kinderen in de leeftijdscategorie 8 t/m 12 jaar die een speciaal trainingsprogramma doorlopen. Het doel is dat ze na afloop sterker in hun schoenen staan, anders aankijken tegen de politie en zich bewuster zijn van het belang van regels om hun wijk veilig en leefbaar te houden. En wellicht staat hier straks een nieuwe generatie politieagenten op.

Met de wijkagent op pad
Om een goede Politiekid te worden, krijgen de kinderen een half jaar iedere maandagmiddag na school training van kinder- en jongerenwerkers over samenwerken, conflictbeheersing, gezonde leefstijl en mentale en fysieke weerbaarheid. Daarnaast gaan ze op pad met wijkagenten, waarbij ze bijvoorbeeld meelopen tijdens controles op fietsverlichting of met een laserpistool de snelheid van auto’s meten.

Zichtbaar in de wijk
Een Politiekid Arnhem word je niet zomaar. De kinderen leggen bij de start van het traject een eed af ten overstaan van de burgemeester en de politie. Als ze met wijkagenten op pad gaan, dragen ze een speciaal tenue met de opdruk Politiekids Arnhem, zodat ze goed zichtbaar zijn in de wijk. Aan het eind van het traject krijgen ze, als ze voldoende credits hebben verdiend, een Politiekids diploma.

Pedagogische wijk
Je kunnen ontwikkelen en het maximale uit jezelf halen is niet vanzelfsprekend voor kinderen in de wijken van Arnhem-Oost. Het Nationaal Programma Arnhem-Oost zet in op het versterken van de wijk als een pedagogische omgeving waar kinderen en jongeren steeds allerlei verschillende opvoeders en rolmodellen om zich heen hebben, of zij nu docent zijn, jongerenwerker, ouder, coach of, zoals bij Politiekids, een wijkagent. Ouders worden ook actief betrokken bij het traject, zodat er thuis over wordt doorgepraat.

Politiekids Arnhem is een samenwerking van de volgende partners van het Nationaal Programma Arnhem-Oost: gemeente Arnhem (team leefomgeving Malburgen), Politie, Rijnstad en AM Supportteam.

Doe mee

Samen vooruit! Of je nu inwoner, ondernemer, professional of partner bent, er is een rol voor iedereen om samen te werken en positieve verandering te creëren in de wijken. Het Nationaal Programma Arnhem-Oost nodigt je uit om mee te doen en samen het verschil te maken.